dilluns, 9 de novembre del 2009

CODONYAT

Una recepta típica de aquesta epoca, ara que és època de codonys: el codonyat.



La veritat és que és molt fàcil i ens agrada a tots;el faig servir per : diversos postres , per farcir panellets, per menjar amb torradetes, per menjar amb formatge, per posar uns dauets en una amanida....de totes maneres resulta deliciós.

Fa tres anys seguits que el faig de codonys que em donen collits en el seu punt just de maduració de l'arbre, d'una masia que hi ha al poble de fonollosa (Manresa) que es diu Cal Ramon i realment el sabor del codonyat és intens i dolç. Des d'aquì vull agraïr al Ramon i la Madalena que pensin en mi any rera any; moltes gràcies i que per molts anys puguem compartir això i molt més.

Jo el faig i el poso en pots de boca ampla (per poder-lo desmotllar després) i el guardo al rebost, així en tinc per tot l'any.




Ingredients:


1 kg de codonys, sense les llavors pero amb la pell.
650 gr de sucre

Preparació en thermomix:

Posar el codony tallat i el sucre dins el vas de la thermomix i triturar a vel progresiva fins que quedi una pasta.

Programar 50 min a Tª 100 i vel 5 (40 min amb el cubilet posat i 10 min sense el cubilet)

Treure del vas i ràpidament posar en el motllos que vulguem.
Deixar refredar abans de tapar i desar al rebost.
També el podríem congelar.



Preparació en FC o olla exprés:


Posar el codony i el sucre dins la cubeta o la olla i deixar tota la nit per que el sucre es desfaci. L'endemà posar al foc i coure 30 min , amb el menu manual si és la FC o bé desde que comença a sortir el vapor amb la olla exprés.

Si tenim pressa, no cal esperar tota la nit, però si que abans de tancar la olla anirem desfent el sucre amb el foc suau fins que quedi un almíbar i llavors tancar i seguir la recepta.


Quan s'acabi el temps, obrir amb cura la olla i triturar amb el túrmix també amb molt de compte de no esquitxar-se, que crema molt.
Posar als motllos i desar com més ens convingui.


Bon Profit!!!!!!!!!