divendres, 2 d’octubre del 2009

BEIXAMEL

La d'avui és una recepta base.Per si sola no és un plat però la utilitzen en molts d'ells : la beixamel.




Sembla molt simple però no a tothom li surt bé : que si surt sossa, que si té gromulls, que si té gust de farina....

La veritat és que desde que la faig amb la Thermomix no hi ha color, ja que queda sense gromulls i ben cuita...i sense mal als braços de tant remenar!!

Us deixo , com gairebé sempre, la recepta de les dues maneres.

Ingredients:

50 gr de mantega
1 cull de oli (per que no es cremi la mantega)
100 gr de farina
1 litre de llet
sal ( 1 cull de café)
pebre i nou moscada al gust


Aquestes són les proporcions que utilitzo en general per fer una beixamel de cobertura (lasanya, pasta gratinada al forn...) Si el que vull és fer croquetes hi afegeixo 25 gr més de farina per que quedi més espessa.

Preparació en Termomix:

Primer posarem al vas de la themomix l'oli amb la mantega i programarem 1 min a 37º i vel 2, amb la finalitat de desfer una mica la mantega. Si era molt freda de la nevera n'hi posarem 2 de minuts.
(veureu que la TH era bruta de haver fet una salsa bolonyesa previa per fer una lasanya. De vagades si és per la mateixa recepta, no cal rentar el vas...ans el contrari, el que restava al vas afegeix gust a la beixamel)


Ara afegirem la farina de cop i programarem 2 min, 100º i vel 1.

Afegim la resta d'ingredients i despres de barrejar 5 seg a vel 7 , programarem 7 min a 100º i vel 4.

Veurem com es va escalfant i s'espesseix canviant el soroll gairebé de cop.

A priori, just parar la màquina, sembla que ha quedat clareta, però s'espesseix bastant al refredar.

Ara ja la podem utilitzar pel que vulguem.



Preparació tradicional:

Posarem un caçó a foc suau i hi desfarem la mantega amb l'oli.Quan sigui ben desfeta hi afegirem la farina i la torrarem una mica fins que vulgui començar a canviar de color i llavors és el moment de afegir-hi la llet tota de cop barrejant amb unes baretes amb energia fins que es desfaci tota la farina.

Mentre encara és prou líquid perque s'està escalfant la llet i no espesseix, és el moment de posar-hi la sal i la resta de les espècies.

Haurem de remenar continuament fins que comenci a espessir. A partir d'aquí la deixarem a foc baix, durant 10 min (perque no tingui gust de farina) remenant de tant en tant.