dimarts, 11 d’agost del 2009

SALSA DE TOMAQUET

Aquests dies, després de les vacances, no he pogut cuinar gaires plats, ja que m´he dedicat a fer conserva de tomàquet, per l'hivern.....

Son tomàquets de l'hort del meu pare, res a veure amb els comprats, i la conserva queda amb un gust especial...boníssima. Els meus fills se la mengen amb gairebé tot (amb la carn, amb el peix, amb l'arròs blanc....)

Jo la faig amb la thermomix, per que és més còmode i mentre cou puc fer altres coses, però com sempre, us explicaré les dues maneres: tradicional i thermomix.


Ingredients:



1 kg de tomàquets (sense llavors)
50 gr de oli
100 gr de ceba
2 grans d'alls
1 cull de cafè de sal
2 cull de cafè de sucre

Preparació thermomix:
Primer de tot treurem l'ull dels tomàquets, els tallarem per la meitat i els traurem les llavors.


Els pesarem ( en necessitem un kg) i els triturarem 30 seg a vel 8 per que quedi un puré molt fi (que gairebé no es noti ni la pell).

Reservarem aquest puré.

Es important triturar el tomàquet en cru, per que si primer fem la salsa i després la triturem perd el seu color vermell per convertir-se en un color ataronjat i no massa suggerent....

Sense netejar el vas de la thermomix, hi posarem l'oli, la ceba i els alls. triturarem 10 seg a vel 5.

Obrirem la tapa i baixarem el que hi hagi per les parets i llavors tornarem a tapar. Programarem 7 min a vel 3 i 1/2 a tº varoma.

Tornarem a obrir la tapa, baixarem el que hi hagi per les parets i llavors hi afegim el puré tomàquet, la sal i el sucre. Opcionalment podem afegir herbes tipus alfàbrega, orenga.... però jo prefereixo no fer-ho. Si de cas el dia que obro el pot li afegeixo o no segons per què hagi d'utilitzar la salsa.

Tornem a tapar i programem 30 min, vel 1, tº varoma.

Passat el temps mirarem si ens queda prou espessa pel nostre gust. A mi m'agrada així.

Si la volem més concentrada, afegir 10 min més de cocció (així evapora més aigua).

De seguida que s'acabi el temps, omplirem els pots (que ja tindrem esterilitzats) els taparem amb força i els posarem de cap per avall en una olla que els cobreixi com a mínim fins a la meitat.


Posarem la olla al foc i contarem 20 min a partir que comenci a bullir (ha de bullir suau).

Els deixarem refredar i ja els podem donar la volta i endressar.



Abans de endressar jo els hi poso unes etiquetes, que a part de donar-me informació (el que és i la data de fabricació) també em guarneix el pot.

Queda tan bonica l'estanteria amb els pots etiquetats!!!!!!




Preparació tradicional

Així és com la feia abans de tenir la thermomix.

Els ingredients són els mateixos.

Primer de tot el que hem de fer és escaldar els tomàquets. Els escaldarem fent un tallet petit a la base, posant-los en una caçola i cobrint-los amb aigua bullenta per uns 5 min. Tot seguit treurem l'aigua i veurem que la pell es comença aixecar per on els hi hem fet el tall. Amb un ganivet estirarem de la pell i aquesta anirà seguint, deixant que pelem els tomàquets amb tota comoditat. Els tallem per la meitat i en traiem les llavors. Ara els pesarem (en necessitem 1 kg) i els triturem amb una batedora tipus turmix o semblant.

En una caçola posarem l'oli, la ceba i l'all ratllats i ho sofregirem a foc lent perque quedi transparent, no pas doradeta.

Un cop fet això, hi afegirem el puré de tomàquet , la sal i el sucre, ho taparem (ja que esquitxa molt) i ho deixarem coure mínim 30 min, per que evapori l'aigua i cogui el tomàquet. Si ens queda massa clara ho deixarem coure fins que al evaporar més aigua ens quedi amb la textura que a nosaltres ens agrada.

Finalment la posarem dins dels pots i els estrilitzarem com explico a dalt.

D'aquesta manera tindrem una exel.lent salsa de tomàquet cassolana per a l'hivern, per preparar infitat de plats.

Bon profit!!!