dimarts, 30 de juny del 2009

COCA DE SANT JOAN II


El diumenge varem anar a dinar a casa d'uns amics, que viuen en un xalet a la muntanya preciós, en un entorn i unes vistes de llibre....varem estar fins les 8 del vespre, s'hi estava de luxe ja que a més a més va fer molt bon temps.
La Mercè és molt bona cuinera, i de postres ens va fer un braç de gitano boníssim que van guarnir juntament amb la Cristina, la meva filla.
Un dia d'aquest potser que el provi jo i us en donaré la recepta....de moment us ensenyo unes fotos del que ens vam cruspir el diumenge per que us en feu una idea.





Bonic oi??? Doncs era encara més bò del que ja aparenta....

Com que ell es diu Joan, em va semblar encertat dur una coca de crema com la que vaig fer per Sant Joan, però vaig decidir fer-ne una altre recepta per provar si realment era tant diferent.
He de dir que si la primera era bona, aquesta n'era encara més . La massa era més gustosa si cap i el que si que em va agradar molt va ser la crema, aquesta recepta era molt, molt millor!!
Com us podeu imaginar ens varem posar les botes : pica-pica de primer, amanida de formatge de cabra i anous, pasta a la bolonyesa (era pels nens i varem acabar menjant-ne tots) carn a la barbacoa , braç de gitano i coca amb el cafè. Us estranya que ens hi estessim fins les 8 del vespre?

Aquest cop no he fet el pas a pas, ja que és el mateix...varia una mica els ingredients... però si mireu el de la recepta anterior s'hi assembla força, malgrat el resultat és millor.

Ingredients:

200 cc de llet
350 gr de farina
50 gr de mantega
30 gr de llevat de forner fresc o 2 sobres de sec, també de forner
la pell de mitja llimona rallada
1 ou
1 cullerada sopera de matafaluga (anís en gra)
4 cull de sucre soperes
1 cull sopera de aigua de azahar
1 sobre de sucre avainillat o una cull de vainilla líquida
1/2 culleradeta de café de sal.
Per guarnir:

pinyons
crema pastissera
fruites confitades
etc....

Preparació:
Posarem al vas de la thermomix la llet, la sal , el sucre avainillat o la vainilla líquida, la mantega, laNegreta matafaluga, l'aigua de azahar i programar 1 minut a 50º a vel 2. Afegir l'ou i el llevat i barrejar uns segons a vel. 2.
(com que jo vaig utilitzar llevat sec, vaig posar al vas 100 cc de llet i els altres 100 els vaig utilitzar per desfer previament el llevat escalfant una mica la llet i reposant 15 min. segons instruccions del paquet)
Posar ara la farina i programar 15 seg, vel 6 i després espiga 2 min.

Afegir el sucre i programar 2 min més a vel espiga ( o fins que veiem que ja no es veu el sucre).
La massa ha de quedar com en l'altre coca, s'ha de desenganxar de les parets, per tant si cal es pot posar més farina, però amb precaució.
La treurem del vas, li donarem la forma i la posarem a la plata del forn ( amb una silicona o paper de forn) la pintarem amb ou batut i la deixarem llevar fins que dobli el seu volum.
En aquest moment la guarnim amb el que ens agradi més (crema, pinyons, fruita....)




La courem a 180, aprox. 30 min...(l'anirem mirant, i ja veurem quan està doradeta)



Sense thermomix:

Posarem la farina sobre el marbre en forma de volcà amb un forat al mig, on hi posarem la resta d'ingredients (el llevat previament desfet amb una mica de llet).Anar barrejant els líquids agafant miquetes de farina de les vores internes fins a integrar-la tota. Fer una bola i amassar uns 5 min. Donar la forma a la coca, posar-la sobre la plata del forn (amb una silicona o paper de forn) i deixar-la llevar. Adornar i coure de la mateixa manera.


LA CREMA PASTISSERA


Ingredients:

2 vasos de llet
3 rovells d'ou
100 ge de sucre
40 gr de maizena
1 tros de pell de llimona
1 branqueta de canyella
1 branca de vainilla o 1 culleradeta de vainilla líquida

Preparació:

Posem la papallona al vas i hi aboquem un vas i 1/2 de llet amb la canyella, la vainilla, la llimona i el sucre, programem 3 min a 100º i vel 2 i quan acabi el temps hi afegirem la maizena diluida en la llet que ens quedava i els rovells. Barrejar uns segons a vel 3 i 1/2, fins que sigui ben homogeni , baixar la vel a 2 i 1/2 i programar 5 min a 100 º.

Quan sigui tèbia posar dins lal màniga de pastisseria, ens serà més fàcil de repartir després sobre la coca.
Com veieu, hi ha un "truqui" per posar la crema dins la màniga i que no et faltin mans: posem una pinça (tipus les de papilles dels nens, a molts llocs en venen també de colorins i en bossetes)
posem la màniga dins un pot alt i prim (tipus el vas de turmix o similar) i llavors ja ens aguanta la crema a mida que li anem ficant.
Quan ja li haguem posada tota, la tanquem amb una altra pinça i ja la podem deixar a punt per utilitzar, només ens cal treure la pinça de abaix i guarnir el que vulguem.


Sense Thermomix:

Posar en un caçó la llet (guardar 1/2 vas) amb la canyella ,la vainilla, la pell de llimona i fer-la bullir. Mentretant barrejar els rovells amb el sucre. Barrejar la maizena amb la llet reservada.

Quan la llet bulli retirar-la del foc i barrejar-hi amb cura els rovells i la maizena.

Tornar a posar al foc i remenar continuament fins que espesseixi. Retirar del foc i refredar.