dimarts, 6 de gener del 2009

TORTELL DE REIS

Aquest és el primer any que em decideixo a probar de fer el Tortell de Reis.Sempre m'havia fet molt respecte, ja que les masses tan elaborades amb tants llevats em semblaven d'un nivell més elevat que el meu.
Després de veure a mundorecetas ( al forum on em conecto molt sovint ) que hi havia una desfilada de tortells, i que la majoria comentaven que malgrat era laboriós i llarg, estaven contents amb el resultat, em vaig decidir i vaig pensar: "i per que jo no???"

Així que em vaig lligar la manta al cap i vaig comprar els ingredients (doblats, per fer una prova prèvia, ja que volia el tortell per anar a casa de la meva cunyada a sopar després de la cavalcada, com cada any, i en volia estar segura abans).



Confirmo ara i després de haver fet 4 tortells, que es un procés llarg,no pas difícil i que el resultat és espectacular , penso que molt millor que alguns tortell d'algunes pastisseries. Compensa? doncs si tens temps, com aquest any que el dia anterior a la nit de reis era diumenge ...SI, rotundament...SI, perque el resultat en sabor i en aspecte es altament satisfactori, i quedes com una "reina".

La explicació és molt llarga també, però no us espanteu, és per que esta molt ben explicada, pero si us ho llegiu amb calma, veureu que no sembla difícil. La copio textual del forum, escepte que la he traduit al català, perque em va semblar molt clara, i a mí em va funcionar perfecte.


Ingredients:


Massa inicial:
70 gr de farina de força
20 gr de llevat fresc
100 ml de llet tèbia

Massa:
500 gr de farina de força (aprox.)
100 de llet
2 cull. de aigua de "azahar"
100 gr de llard ("manteca de cerdo")
2 ous i 2 rovells
120 gr de sucre
1 cull de mel
opcionalment 1 copeta de rom (jo no li vaig posar)
la pell de 1/2 llimona i de 1/2 taronja (sense gens de part blanca)
una culleradeta rasa de sal (aprox. 10 gr)

Ornaments:
1 ou per pintar
ametlles picades o laminades
fruites confitades
sucre humit amb unes gotes de aigua (ha de quedat com apegotat, no fluid)

Preparació:


Massa inicial:
Començarem fent la massa inicial o de "arranque". Posarem en un bol els ingredients i els barrejarem amb cura. Taparem el bol amb paper de film i deixarem que llevi, fins que hagi doblat el volum.Aquesta massa pot fermentar les hores que vulguem, com si la volem deixar tota la nit, però si es té pressa només doblant el volum ja n'hi ha prou.

Massa:
Posarem el sucre al vas de la TH , i el farem pols a vel. 5 ,7, 9. Baixarem el que hi hagi a les parets, afegirem les pells de taronja i llimona i farem el mateix, a vel. 5,7,9. fins que quedi molt ben triturat.

Afegim al vas la llet, la mel, el rom (si es vol) i l'aigua de "azahar" i programem la TH 3 min. a 37º i vel.2. Quan acabi posem el llard i tornem a programar 2 min, 37º i vel. 2, fins que s'hagi desfet el llard, si cal programarem 2 min més ja sense Tª.

Amb la màquina en marxa a vel 2, pel foradet hi anirem afegint els ous i els rovells de un en un, que es vagin integrant poc a poc. A continuació afegim la massa de inici a vel. 4, fins que estigui
ben barrejada.

Per últim hi posem la farina i sal, ho barregem a vel. 6 uns segons i posteriorment programem a vel. espiga 5 min. Anirem vigilant la massa, ja que potser que li calgui afegir farina si veiem que la massa queda pegallosa, i que s'enganxa als dits en excés. De totes maneres, no és aconsellable que quedi molt dura, de manera que en afegir la farina serem prudents.

Primer llevat de la massa:
Arribat aquest punt, deixarem llevat la massa dins del vas de la TH, ben abrigada, aprox. 1 hora (si és més temps no passa res) fins que hagi doblat el volum, i la massa aixequi el cubilet.
Quan hagi llevat, treure la massa del vas, a una suprefície enfarinada.Amassar bé per desgasificar.

En aquest punt, si la massa està bé, serà una massa tobeta però no pegallosa.Si estés pegallosa anirem afegint farina amb molta precaució i anirem amassant, fins el punt que busquem. Ara farem una bola, i anem reblegant les bores cap a dins, això fa que després la massa pujarà més alta, no tan cap a les vores,i el tortell serà més bonic.
Posar la massa en un bol gran, tapar-lo amb film de plàstic i deixar llevar a Tª ambient.

Segon llevat de la massa:
Deixar llevar la massa fins que dobli el volum, tarda aprox, 1 hora, però depèn de la Tª ambient, no passa res si li cal més temps.
Un cop acabat el segon llevat, preparar la safata del forn amb un paper especial o un silpat. Treure la massa del bol, amassar-la una mica i tornar a formar una bola fent el mateix que abans. Posar la bola a la safata del forn i deixar la massa 10 min que es relaxi. La Tª ideal de la massa serà de 25º, si està més calenta estarà pegallosa, i si esta més freda estara dura.

Quan la bola de la massa estigui ja relaxada, fiquem els dits sl centre de la bola per fer un forat i anem estirant desde el centre fins els costats per anar formant el tortell de la mida de la plata del forn.

Un cop format el tortell, el pintarem amb ou batut, el taparem amb film de plàstic untat amb oli per que no s'enganxi i el deixarem llevar per tercera vegada. Aquest llevat tardarà també una hora aproximadament.
10 min abans de que finalitzi aquest tercer llevat, començarem a preescalfar el forn a 180º, i mentre això passa, pintarem de nou el tortell amb ou batut, però amb molta cura que no es desinfli, i ornamentar al gust amb les fruites, ametlles, sucre, etc...

Posar al forn, a la segona posella començant per abaix, aprox. 20 min. o fins que estigui doradet.
Si tot va bé, us quedarà així de bonic. I....ja veureu que bò!!!!


1 comentari:

Susi ha dit...

Increïble!!
Podríes dedicar-te a la cuina de manera professional. Et surt igual que de pastisseria.
Un petó!+
Susi