dimecres, 10 de desembre del 2008

PASTES FULLADES

Es un dels clàssics dels aperitius, sempre elegant , saborós, vistós i versàtil, ja que es poden fer de molts tipus.

En concret els de la foto són de sobrassada, de tunyina, de franckfurt i de formatge. En realitat es poden fer de més sabors, tot depèn del que tinguem a la nevera i al rebost.

Es entretingut però no difícil, sempre que comprem la pasta fullada ja feta.



Ingredients:

Pasta de full,pot ser congelada o fresca, però millor de forma quadrada.
mini-francfurts, pernil dolç, sobrassada, paté, formatge.....
rovell d'ou (per pintar)
formatge ratllat, sèsam, llavors varies per guarnir i diferenciar les pastes.


Preparació:

Posarem 1 lamina de pasta de full sobre la taula de treball enfarinada i amb un ganivet esmolat farem uns rectangles de la mida adequada per envoltar un mini-francfurt.Jo prenc la mida del primer amb un francfurt dins i després intento fer la resta de la mateixa mida ( a ull).Anirem envoltantlos un per un i els anirem deixant sobre la plata del forn amb un paper sulfurat.

Posarem una altre làmina de pasta de full sobre la taula de treball, sempre enfarinada i farem el mateix amb trossets de sobrassada.Els posarem a la plata del forn.

Posarem una altre làmina de pasta de full i farem uns quadradets, posarem un pessic de tunyina al mig i unirem les cuatre puntes com per formar petits saquets.Si ens mullem una mica els dits amb aigua, la pasta quedara més enganxada i no s'obriran els paquets al coure's.

Agafarem una última làmina de pasta de full i la untarem amb ou batut, hi tirarem una mica de sal (si es sal grossa o maldon queda millor), formatge ratllat i opcionalment herbetes (ex: l'orenga hi queda molt bé) i llavors ho tallarem amb la forma que vulguem: en triangles, quadrats... i a la plata del forn.

Els fulladets de sobrassada i mini-frankfurt els pintarem amb ou batut i els posarem unes llavoretes pel damunt per diferenciar-les. Els de tunyina només els pintarem d'ou.

Posarem tots els fulladets al forn i els trurem quan siguin dauradets, tenin en compte que els de formatge es couen abans que la resta.