dimarts, 16 de desembre del 2008

MICUIT DE FOIE-GRAS D'ÀNEC I PEDRERS CONFITATS

És una recepta que fa molts anys que faig.Me la va ensenyar una companya de feina que es diu Anna Maria, i fins i tot anàvem a comprar els foie-gras juntes a França.Des que va plegar de la feina ens hem vist poques vegades,però jo sóc fidel i vaig cada any al mateix mercat d' aus de Foix, a la mateixa paradeta, on ja em coneixen quan truco per encomanar els fetges.
Des d' aquí moltes gràcies Anna, sàpigues que és una de les recpetes més preuades i estimades que tinc.

La realització d'aquesta conserva es molt senzilla, la unica complicació es la manipulació del ingredient principal, el foie-gras, que a part de ser delicada, hi pot haver persones que la textura del foie-grass cru li pugui fer certa impressió desagradable al tacte.

Si superem la impressió de la manipulació d'aquest ingredient, tindrem una conserva "delicatesen", a un preu molt més asequible que al supermercat i més natural impossible.

Ingredients:

1 foie-gras fresc
sal i pebre

Preparació:

En primer lloc cal tenir el foie dins la nevera per que quedi dur .El foie te una textura de mantega, que amb la fredor de la nevera queda dur i amb l'escalfor de la temperatura ambient s'estoba.Millor començar amb el foie just acabat de treure de la nevera.

Separarem els dos lobuls que té el foie sencer, i a partir d'aquí intentarem retiar les venes seguint el trajecte de les que queden al descobert, les més gruixudes, amb molta cura de que no es trenquin, fins que son tant fines que es trenquen inevitablement. Intentarem fer aquest procés amb cura de no espatllar molt la forma del foie, que sigui el més senser possible.

Quan el tenim desvenat, hi posarem sal i pebre al gust (millor menys que més, ja que un foie dolç s'arregla amb unes escames de sal maldon, un foie salat NO es pot arreglar.)

Tindrem pots de conserva preparats, o sigui nets i esterilitzats.Això s'aconsegueix posant els pots dins una olla gran , coberts d'aigua, i a bullir 20 min, a partir de que arranca el bull.Es treuen amb unes pinces llargues de girar la carn, i es deixen refredar sobre un drap de cuina net i recent planxat( el planxat li dóna una certa esterilització).

Agafarem els pots i anirem posant trossos de foie el més grans possible, intentant que no quedin forats, encara que l'haguem d'apretar una mica.Omplirem els forats amb els trossos més petits que ens hagin anat quedant inevitablement.

Fet això tancarem els pots i els colocarem amb una olla, coberts d'aigua freda i els farem bullir de nou 20 min a partir de que arranqui el bull. Els treurem amb cura al acabar el bull, ja que si els deixem referedar dins l'aigua es couria massa el foie.

Al sortir de l'aigua es veu que el foie s'ha encongit i esta flotant dins una bona quantitat de oli. Al refredar-se aquest oli es solidifica, ja que no és res més que el greix del foie, i a la vista es veu tot el pot blanc, ja no es veu el foie.Tot això és normal.
Quan s'hagin refredat cal rentar els pots, ja que al bullir va sortint certa cantitat de greix i queden els pots bruts i oliosos. Un cop nets i secs és quan jo li enganxo unes etiquetes, que tant si es per menjar a casa, amb convidats o per regalar, llueix molt més.

Els millors pots que jo he trobat per fer aquest tipus de conserva són els que tenen la goma taronja. uns de 200 grs concretament.Els altres tipus de pots no m'han convençut tant, i els de la goma taronja més grans, si no és que hi hagi molta gent a menjar els trobo excesius. Per a mi els ideals són aquests.



PEDRERS CONFITATS

Una altra conserva que faig, amb trampa, és la de pedrers confitats d'ànec o bé de oca.Dic amb trampa perque jo els compro confitats a la mateixa parada del mercat i jo els poso als pots i els hi faig el buit com qualsevol conserva. Quan els poso als pots no hi poso greix , d'aquesta manera he comprobat que es conserven igual i evidentment no tenen més calories afegides.
Així tinc sempre uns pedrers a punt per una amanida "delicatessen".

Aquí es veu el pot per davant, amb les etiquetes que li poso.







Aquó pel derrera, on es veuen els pedrers sense greix...

BON PROFIT!!!!!!!