dilluns, 1 de desembre del 2008

COCA DE ESCALIBADA



De vegades, si tenim convidats a sopar el divendres, per tenir una mica més de varietat i no fer tantes pizzes, ens agrada fer coques salades, amb els ingredients que tenim a la nevera o al congelador.
En concret la última va ser de escalibada, tomàquet i formatge de cabra.

La massa que utilizo actualment és copiada d'una forera de mundorecetas que es diu anitin i és la següent:

1 vas de oli d'oliva
2 vasos d'aigua
25 gr de llevat fresc de forner
sal
700 o 750 gr de farina de força (serà una mica a ull)


(us posaré la preparació en thermomix i en tradicional)


Thermomix:

Posarem els líquids al vas, 2 min a 37º i vel 3.
Afegir el llevat i barrejar uns segons sense Tª i a vel 3.
Tot seguit afegir la farina i la sal (com una culleradeta de cafè), i barrejar a vel. espiga durant 3 min. Es millor no posar tota la farina de cop, guardar-ne una mica i afegir a mida que sigui necessari.Ha de quedar una pasta que no s'enganxi a les mans però no massa dura tampoc.
Treure del vas i deixar reposar fins que hagi llevat i doblat el seu volum, llavors estirar sobre la placa del forn sobre un paper parafinat i coure uns 15 min. (així evitarem que s'estobi la massa quan hi posem les verdures).
Quan la treiem del forn és el moment de posar-hi les verdures que vulguem. Jo en aquesta ocasió he posat escalibada que tenia congelada (ceba, pebrot i alberginia), però podem posar-hi el que ens sembli o tinguem a mà: carbassó, tomàquet, tunyina, formatge de cabra,espàrrecs verds, etc....
Coure al forn a 180º -200º fins que estigui doradeta i cruixenteta.

Tradicional:

A sobre del marbre posarem la farina i la sal en forma de volcà (guardant-ne una part per afegir si és necessari). Al mig hi afegirem l'oli i els vasos d'aigua tèbia, havent desfet el llevat prèviament en un d'ells). Amassar a mà durant 10 min. afegint la farina que sigui necessària per que quedi amb una textura no massa dura però que sigui fàcil de manipular.
A partir aquí continuar com està descrit en el procés anterior.

Segons anitin, la autora de la recepta, amb aquestes quantitats surten 2 coques grans, si volem només una es pot dividir en dos la quantitat dels ingredients (tenin en compte de reduir els temps de la preparació). En tot cas ella a profita per fer-ne dues : una de salada i una de dolça, ja que diu que es pot fer perfectament el farcit amb poma, molt sucre i canyella. Jo no ho he provat mai encara, ya que cada vegada que l'he fet he necessitat les dues coques salades.